Het verschil tussen gevoel en emotie

Wat is het verschil tussen gevoel en emotie? Vaak gebruiken we het door elkaar. We voelen van alles en dat kan ook een emotie zijn. Er zijn zoveel verschillende interpretaties hiervan dat ik het vooral bij mezelf zal houden. Ik zie gevoel als een diepere laag, diep in onszelf. Het gevoel geeft aan wat goed voor ons is, wat ‘goed’ voelt. Een soort richtingaanwijzer van onze ziel wat het beste bij ons zou passen. Helaas is er van alles over heen ‘gebouwd’ waardoor we niet meer goed bij dit gevoel kunnen komen.

Emotie betekent letterlijk beweging, in beweging komen. Het is een reactie op iets wat er gebeurt in ons leven. Ik krijg een negatief bericht te horen en ik schrik. Of word boos. Dat zijn emoties, reacties op bepaalde ervaringen. Gevoel zit dieper en is niet afhankelijk van iets buiten ons, maar komt diep van binnen.

In onze maatschappij ligt helaas de nadruk op verstand, presteren en ratio waardoor gevoel en emoties totaal zijn ondergesneeuwd. Voor sommige mensen zijn ze zelfs ‘tweederangs’ en onbelangrijk. We zijn het contact met onszelf verloren hierdoor. Onze ziel kan niet meer met ons communiceren waardoor we wat doelloos rond dobberen en teveel vertrouwen op ons verstand.

Het is tijd terug te gaan naar de basis, naar ons gevoel. Anders raken we alleen maar meer vervreemd van onszelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *