Mijn gevoel durven volgen!

Mijn grootste uitdaging momenteel is mijn gevoel volgen. Ik kan zo verward raken dat ik niet meer weet wat ik voel en wat ik nu wil gaan doen. Met als resultaat dat ik blijf waar ik ben. Waarom is het zo moeilijk om je gevoel te voelen en daadwerkelijk te volgen? Als ik naar mijzelf kijk, is vooral niet weten hoe het gaat uitpakken de dwarsligger. Ik voel iets maar tegelijkertijd komt er angst omhoog. Rationeel komen er allerlei redenen naar boven waarom ik het niet zo moeten doen. Als klap op de vuurpijl begin ik mijn gevoel te wantrouwen en geloof ik dat het weerstand is om ergens vanaf te zien. Zo draait het door en kom ik uiteindelijk nergens.

Het is vooral het controleverlies, angst om mensen kwijt te raken of dat mensen vervelend worden omdat ik iets doe waarvan ik al weet dat zij dat niet willen. Hooggevoelig zie ik zeker als een voordeel, maar vaak genoeg voel ik zo goed aan wat iemand anders wil dat ik bij voorbaat al niet meer ga voelen wat ik nu wil. Ik weet dat als ik wat anders zou willen dit voor problemen gaat zorgen. De angst om mensen te kwetsen of teleur te stellen zit heel diep bij mij. Patroon uit mijn jeugd omdat ik nooit kon voldoen aan de verwachtingen van mijn ouders. Dat voelde ik al heel vroeg. Vandaar mijn please gedrag wat om de zoveel tijd kan omslaan naar mijn rebelse kant. Of ik please mensen of ik duw ze heel hard weg. Dan heb ik zoveel weerstand in mijzelf opgebouwd door al het pleasen dat ik de andere kant op val.

Ik heb besloten om de komende week mijn eerste gevoel te volgen zonder te analyseren. Dat voelt heel eng. Ik ben zo gewend om alles uit te pluizen dat ik mijn gevoel lam leg. Durf ik dat echt aan? Om met mezelf een weeklang mijn gevoel te volgen zonder te censureren? Niet gelijk in mijn hoofd te schieten, maar me over te geven aan mijn eerste indruk? Ik ga dit experiment aan om te zien wat er dan gebeurt. Zijn het echt slechte besluiten, moet ik juist mijn gevoel wantrouwen? Is er meer sprake van weerstand waarom ik bepaalde dingen niet wil doen of klopt het gevoel? Mijn gevoel volgen is niet iets wat ik mee gekregen heb. Integendeel. Ik voel altijd een wantrouwen naar mijn eigen gevoel, alsof ik het niet kan vertrouwen. Daarmee geef ik onbewust en bewust aan dat ik zelf niet te vertrouwen ben. Ik wil dit omdraaien. Als ik namelijk mezelf kan vertrouwen, kan ik het leven vertrouwen.

Over een week zal ik een blog schrijven hoe het me is bevallen en of ik ook daadwerkelijk echte besluiten heb durven maken!

8 gedachten over “Mijn gevoel durven volgen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *