Hoe communiceer je op een volwassen manier?

Uiteraard ben ik zelf lerende op dit vlak maar wil ik graag mee geven wat ik tot nu toe heb geleerd.

Want wat is nu volwassen communiceren? Het is eigenlijk communiceren zonder de ander aan te vallen of jezelf te verdedigen. Het doel is om of tot een oplossing te komen of in ieder geval tot begrip voor elkaars standpunt. Wat een ieder dan besluit te doen is natuurlijk aan de persoon zelf. Het is namelijk zo belangrijk om begrip te hebben en de kant te kunnen zien van de ander. Dat de ander jouw kant begrijpt en inziet! Het geeft openheid, leidt tot verbinding en herstelt vaak de harmonie in de vriendschap/relatie.

Ik kan alleen vanuit mijn eigen ervaring spreken (wat veel zegt over mezelf!), maar mijn ervaring is dat dit te weinig gebeurd. Wat gebeurt er nu wel? Er is een conflict of een misverstand tussen twee personen. Beiden worden geraakt in iets. Mijn grootste punt is onveiligheid, dit kan voor iemand anders juist niet gezien worden zijn of niet gerespecteerd. Deze pijn wordt helaas meegenomen in de ruzie en geprojecteerd op de ander. In plaats van te kijken waar die pijn vandaan komt en wat er nu precies gebeurd is, wordt de schuld bij de ander gelegd. Het gekwetste kind komt naar boven en neemt het gesprek over waardoor je eigenlijk niet meer met de volwassen persoon praat maar met een klein kind. Laten we eerlijk zijn, daar valt helemaal niet mee te praten. Het heeft pijn en wil dat jij de pijn weg neemt. Ik heb dit zelf jarenlang gedaan. Zij deden mij pijn met hun gedrag, dus het was hun schuld. Vrij naïef, maar daar is groei en zelfkennis voor nodig om te begrijpen dat je uiteindelijk zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gevoel. Niet een ander.

Wat kun je doen om volwassen te reageren?

Neem je tijd als dit kan. Laat dingen bezinken en stap even eruit. Als dit echt niet kan, blijf bij jezelf en reageer niet gelijk. Let op je ademhalen en voel wat er gebeurd in jezelf. Spreek dan vanuit wat je voelt en wat het met je doet. Val de ander niet aan met ‘Jij doet dit, jij bent … vul maar in’. Het gaat nu om wat jij voelt en wat het met je doet. Dit geeft de ander de kans om naar zichzelf te kijken en te ervaren wat er gebeurt. Op deze manier kan er begrip komen tussen jullie beiden.

Het is heel belangrijk om te kijken wat je het meeste raakt in conflicten en bepaalde situaties. Meestal zijn het dezelfde triggers/pijnstukken die worden aangeraakt en daar kun je natuurlijk mee werken voordat je in een conflictsituatie terecht komt. Hoe meer zicht je hebt op je eigen pijnpunten hoe rustiger je zal zijn in bepaalde stress situaties. Je kunt dan heel snel weten wat jouw oude pijn is, wat er nu van belang is en wat je wilt uitspreken.

In geval je tegenover iemand staat die niet naar je wilt luisteren, alleen de schuld bij jou wilt leggen en geen verantwoording voor hun eigen pijn aan willen gaan, dan heb je eigenlijk maar een optie. Dat is om het contact te verbreken en als dat niet mogelijk is (familie of iemand in je directe omgeving) afstand nemen. Deze persoon is niet volwassen genoeg om op deze manier met elkaar om te gaan. Dat gaat je teveel energie kosten. In dat geval kies je voor jezelf en kijk je als je met deze persoon in contact blijft hoe je hier verder in wilt gaan. Grenzen aangeven is dan heel belangrijk! 

6 gedachten over “Hoe communiceer je op een volwassen manier?”

    1. Lieve Yvonne, om eerlijk te zijn heb ik verschillende sessies, therapieën gedaan zoals Opstellingen en ook energetisch. Om eerlijk te zijn doorvoel ik nu mijn emoties en gevoelens. Dat helpt me nu het meest, door heel simpel te voelen. Niet er in te gaan zwelgen, niet in mijn hoofd te gaan zitten en ook niet door alles te vermijden. Ik hoop dat het je vraag beantwoordt!

  1. Zou je op je telegram kanaal, ook eens de kaarten voor zweden kunnen leggen, er zijn heel veel mensen t afgelopen jaar vertrokken naar zweden voor de rust en ruimte, en ik zou graag willen weten wat de kaarten zeggen over de toekomst daar, alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *